MAAK KENNIS MET KELLEY

Kelley laat zich niet tegenhouden door haar veneuze aandoening

Kelley heeft altijd een passie gehad voor dansen, maar op 13-jarige leeftijd merkte ze haar eerste zichtbare spatader op, aan de achterkant van haar been. Mensen maakten er vaak opmerkingen over. Kelley moest veel hindernissen overwinnen, maar heeft haar aandoening uiteindelijk omarmd. Lees hieronder haar verhaal.*

*Dit is een persoonlijk verhaal van de patiënte en weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de kennis van JOBST of de huidige stand van de wetenschap. Vraag altijd advies aan een zorgverlener als je symptomen ervaart.

"Ik weet niet waarom ik zo vroeg spataders kreeg."

Spataders zijn een genetische aandoening in Kelleys familie. Haar moeders strijd met de aandoening maakte Kelley meer bewust over haar eigen spatader, die ze kreeg toen ze nog maar 13 jaar oud was. Naarmate Kelley ouder werd, begon ze te begrijpen dat schoonheidsnormen subjectief zijn. Als kind hield ze van zwemmen, en nu nog steeds. Toen ze de kans kreeg om deel te nemen aan het artistieke zwemteam van JOBST, greep ze die kans om te bewijzen dat spataders haar niet kunnen tegenhouden om te doen wat ze graag doet.

Kelley draagt JOBST® Opaque.

De juiste diagnose stellen

Als je tekenen en symptomen herkent die lijken op die van Kelley, vraag dan advies aan een zorgverlener om de juiste behandeling te starten. Intussen vind je hier nuttige informatie over de bestaande aandoening en de mogelijke behandeling ervan.

"Ik voel me een winnaar"

Kelley, hoe zou je je aandoening omschrijven?

"Het doet pijn als ik te lang rechtop sta. Het doet pijn als ik te lang dans. Het doet pijn als ik uit het vliegtuig stap. Het is geen continue pijn, het komt en gaat. In zekere zin voel ik me gezegend, want ik weet dat de benen van mijn moeder voortdurend pijn doen. En daar bereid ik me op voor, want ik weet dat ik in de toekomst meer spataders zal krijgen."

Wat was het ergste moment dat je hebt meegemaakt?

"Tijdens carnaval moest ik een ambulance bellen, omdat mijn been zo hevig bonsde. Ik was bang dat ik een bloedprop zou krijgen, want ik weet dat je van spataders diepe veneuze trombose kunt krijgen. De spatader van de vriend van mijn vriendje is een keer gesprongen en hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ik wist niet eens dat dat kon gebeuren. Maar de ambulanceverpleegkundige zei: "Oh nee, je hebt je kousen niet aan. Je hebt niet genoeg gedronken. Je was buiten in de hitte."

Hoe houd je je aandoening onder controle?

"Als je compressiekousen aan hebt, voel je de vermoeidheid of het bonzen niet. Vooral in het vliegtuig. Ik snap niet hoe iemand – zelfs zonder medische problemen – kan vliegen zonder compressiekousen. Ik snap niet dat je niet opgezwollen bent als je uit het vliegtuig stapt."

Wat vond je van het synchroonzwemmen?

"Ik voel me een winnaar. Ik weet dat dat raar klinkt. Zoals wanneer je als kind een wedstrijd wint. Zo voelt het! Je lichaam zit vol endorfines, omdat je kunt synchroonzwemmen, wat trouwens heel moeilijk is. Voor het geval je het niet weet, je hebt er veel kracht in het bovenlichaam voor nodig."

Benieuwd naar meer verhalen?

Ontdek ons JOBST-productassortiment

Reset de filter
1- of producten