Spataderen

Wat zijn Spataderen?  

Spataderen zijn blauwachtige bloedvaten. Deze blauwe bloedvaten zijn vaak zichtbaar op de onderbenen, de achterkant van de knie en op de enkels. Het is een vrij veel voorkomende aandoening, veel mensen ontkomen niet aan de ontwikkeling van spataderen.

Maar wat zijn spataderen precies? Simpel gezegd, het zijn uitgezette, opgezwollen en gedraaide aders waarvan de kleppen niet goed meer werken. Tijdens het zitten of staan wordt het bloed in deze disfunctionele aders niet snel genoeg naar het hart teruggestuwd. Dit zorgt voor 'vasculaire congestie' (bloedophoping). 

Spataderen (ook varices genoemd) vormen geen ernstige aandoening die veel medische zorg nodig heeft. Wel kunnen personen met spataderen pijn en fysiek ongemak ervaren én vinden veel personen varices geen fijn gezicht. Als de aandoening zich verder ontwikkeld kunnen er echter ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan, zoals veneuze ulcera.

Signalen en symptomen van spataderen

Spataderen kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

  • Zware en vermoeide benen;
  • Pijnlijke en/of gezwollen benen;
  • Nachtelijke spierkrampen, specifiek in de kuitspieren;
  • Droge en jeukende huid in het getroffen gebied, die soms verkleurd kan zijn;
  • Spataders kunnen ook de wondgenezing belemmeren, omdat het weefsel te weinig bloed krijgt.

Als u één of meerdere bovenstaande symptomen ervaart en uw medische specialist raadt u een behandeling aan, dan zijn er een aantal opties beschikbaar. Compressietherapie is een voorbeeld van een effectieve methode om de symptomen en klachten van spataderen te verlichten. JOBST biedt een breed assortiment therapeutische elastische kousen die speciaal ontworpen zijn om spataderen en andere veneuze symptomen te verlichten. Daarnaast is het ook aan te raden om regelmatig te  bewegen en uw benen hoger leggen als u zit of ligt  Als u nog steeds ongemak ervaart of u zich zorgen maakt, raadpleeg uw arts – uw arts kan u verder helpen. 

Hoe ontstaan spataderen en wat is de oorzaak?

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook