Chronisch Oedeem: oorzaken

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Chronisch Oedeem

Wat is een oedeem?

Chronisch oedeem is een term die een reeks aandoeningen aanduidt, die gekenmerkt worden door een zwelling die langer dan drie maanden aanhoudt. Het wordt veroorzaakt door de ophoping van vocht in het interstitium en kan het gevolg zijn van een groot aantal ziektes. De termen chronisch oedeem en lymfoedeem worden beiden gebruikt. Dit komt doordat elke vorm van oedeem te wijten is aan een lymfatische aandoening of overbelasting van het systeem – hetzij omdat het lymfesysteem niet goed functioneert (primair of secundair), of omdat er gewoonweg te veel vocht is, om door een normaal lymfesysteem te kunnen worden verwerkt. 

Chronisch oedeem

Chronisch oedeem kan optreden door een beschadiging van het lymfesysteem tijdens een operatie, door een infectie, door letsel of als gevolg van een onderontwikkeld lymfesysteem (genetische afwijking).

Bij een chronische veneuze ziekte leiden slecht functionerende aderen tot bloedophoping in de benen en een hogere druk in de aders. Dit leidt tot een overbelasting van het lymfesysteem, wat vervolgens kan resulteren in een verslechterde afvoer van lymfevocht en in chronisch oedeem (ook wel flebolymfoedeem genoemd). Zie ook, Wat is lymfoedeem.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interessert u misschien ook