Diagnose van lymfatische en veneuze ziekten

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Diagnose van lymfatische en veneuze ziekten

Diagnose van lymfatische en veneuze ziekten

Lymfatische en veneuze ziekten zijn aandoeningen die worden gekenmerkt door aangetaste lymfatische of veneuze systemen (of een combinatie van beide), wat doorgaans vochtophoping (oedeem) tot gevolg heeft. Er zijn veel verschillende oorzaken voor oedeem, een succesvolle behandeling is dus afhankelijk van een correcte diagnose.

De diagnose van lymfatische en veneuze aandoeningen vereist een uitgebreid medisch onderzoek, om er zeker van te zijn dat de juiste onderliggende problemen geïndentificeerd worden en andere mogelijke oorzaken uitgesloten worden. Dit medisch onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd door een arts of specialist met expertise in lymfatische en veneuze ziekten. De diagnose wordt gesteld op basis van het medisch verleden en een fysiek onderzoek. Ook eventuele voorgeschiedenis in de familie kan een rol spelen bij de onderzoeken, omdat lymfatische of veneuze ziekten erfelijk kunnen zijn. Mocht er tijdens of na een onderzoek aanvullende informatie nodig zijn, dan kan een vervolgonderzoek vereist zijn. Dit zijn de mogelijke vervolgonderzoeken: 

 

  • Duplex onderzoek
  • Echografie
  • Lymfescintigrafie

Ander gespecialiseerd onderzoek kan bestaan uit genetische testen (bij een vermoedelijk primair lymfoedeem), gespecialiseerde vasculaire beeldvorming of bloedtesten (om andere aandoeningen uit te sluiten).

Zodra de oorzaak van de vochtophoping (oedeem) is vastgesteld, zullen de behandelingsmogelijkheden bekeken worden. Wanneer een onderliggende lymfatische of veneuze aandoening is bevestigd, maar de behandeling mogelijk gecompliceerd is, kan een verwijzing naar een specialistisch centrum een optie zijn. Zie ook, Wat is lymfoedeem, Hoe steunkousen te dragen

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit kan u ook interesseren