Chronische veneuze insufficiëntie

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Chronische veneuze insufficiëntie

Chronische veneuze insufficiëntie: hoe kan dit worden behandeld?

Chronische veneuze insufficiëntie (CVI) kan het best als volgt worden omschreven: de kleppen van iemands aderen zijn niet meer goed in staat om het bloed op een juiste manier terug naar het hart te vervoeren. De aandoening komt vrij vaak voor en kan tot gezondheidsproblemen leiden. Veel voorkomende symptomen zijn verkleuringen van de huid, zwellingen en pijn in de benen en voeten. Zodra chronische veneuze insufficiëntie optreedt, is er sprake van een probleem met de aderkleppen en als gevolg hiervan stroomt het bloed terug. . Hierdoor begint bloed zich, meestal in de benen en voeten, in de aderen op te hopen.

Klinische classificatie van CVI

Toonaangevende flebologen ontwikkelden de C.E.A.P.-classificatie om de diagnose te kunnen standaardiseren en om de gevolgen van veneuze insufficiëntie te kunnen beoordelen. De classificatie bestaat uit zes fasen (C0-C6), deze fasen brengen de ernst van de chronische veneuze ziekte in kaart. De vroege stadia (C0-C3) verwijzen naar de chronische veneuze ziekte, terwijl de latere en ernstigere stadia (C3-C6) specifiek naar chronische veneuze insufficiëntie verwijzen.

C0: geen zichtbare of voelbare symptomen van een veneuze ziekte
C1: teleangiëctasieën en reticulaire aders
C2: spataderen
C3: oedeem
S: symptomatisch inclusief pijn, trekkend gevoel, huidirritatie, zwaar gevoel, spierkrampen en andere klachten die kenmerkend zijn voor veneuze disfunctie.
A: asymptomatisch.

C4a: pigmentatie of eczeem
C4b: Lipodermatosclerose of atrofie blanche
C5: tekenen van CVI of genezen veneuze ulcus cruris
C6: actieve CVI en veneuze beenulcus cruris

 

Symptomen van chronische veneuze insufficiëntie

De symptomen van de progressieve aandoening veranderen naarmate de toestand verslechtert. Vroege symptomen van de chronische veneuze ziekte – zoals een zwaar gevoel in de benen, een doffe  of kloppende pijn - zijn hinderlijk voor patiënten. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt tot spataderen, oedeem en tot slot chronische veneuze insufficiëntie wordt de levenskwaliteit van patiënten  echter aanzienlijk aangetast . Vooral in stadium C6 waarin een actieve ulcus cruris ontstaat, kunnen patiënten pijn en problemen met bewegen ervaren. Deze symptomen hebben een negatieve impact op het leven van de patiënt. 

Risico's & oorzaken van chronische veneuze insufficiëntie

De oorzaken van CVI zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar de volgende risicofactoren worden als de meest kenmerkende factoren beschouwd: 

  • Familiegeschiedenis van chronische veneuze insufficiëntie;
  • Geschiedenis van tromboses of diepe veneuze trombose;
  • Spataderen;
  • Gebrek aan lichaamsbeweging;
  • Zwangerschap;
  • Recente operatie aan het been;
  • Obesitas;
  • Roken;
  • Flebitis (zwelling van oppervlakkige aders);
  • Langdurig staan of zitten.

Behandelingsmogelijkheden voor CVI

De juiste behandeling van chronische veneuze insufficiëntie is voor iedereen anders, omdat de behandeling vaak afhankelijk is van de leeftijd, het geslacht en de gezondheidstoestand van de persoon. Om de aandoening onder controle te houden, kan soms medicatie worden voorgeschreven, maar compressietherapie is vaak cruciaal bij het behandelen van de verschillende stadia van chronische veneuze insufficiëntie. Door therapeutische elastische kousen te dragen wordt er druk uitgeoefend op het been en de voet, deze druk helpt om de zwelling te verminderen en de veneuze symptomen bij patiënten met CVI te verlichten. Veel JOBST producten zijn geschikt om dagelijks te dragen en zijn voorzien van verschillende compressieniveaus. Voor iedere CVI fase wordt een bepaald compressieniveau aanbevolen.

Naast compressietherapie is het belangrijk om regelmatig te bewegen en de benen boven het hart te brengen. Dit kunt u doen door plat te liggen, terwijl uw voeten op kussens rusten. Dit helpt bij de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie omdat zo het bloed van de benen naar het hart stroomt. Exfoliëren en hydrateren helpt ook om uitdroging en afschilfering van de huid op de benen te voorkomen.

Na een gedetailleerde diagnose, kunnen professionals ervoor kiezen om chirurgische en niet-chirurgische behandelingen uit te voeren. Een veelvoorkomende niet-chirurgische behandelmethode is het dragen van therapeutische elastische kousen.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal levensstijlfactoren, of preventiemaatregelen, die het risico op de ontwikkeling van chronische veneuze insufficiëntie symptomen kunnen verminderen. Hoewel door bepaalde factoren men misschien niet in staat is om de ontwikkeling van chronische veneuze ziekten volledig te voorkomen, is het alsnog van belang om actie te ondernemen. De volgende acties kunnen worden ondernomen: regelmatig sporten, geen hoge hakken dragen, langdurig staan en zitten vermijden en een gezond lichaamsgewicht behouden.

De aandoening is over het algemeen niet levensbedreigend, maar kan wel leiden tot de verdere ontwikkeling en progressie van de veneuze ziekte. Om deze reden kunt u bij het ervaren van chronische veneuze insufficiëntie symptomen het best onmiddellijk een arts raadplegen.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook