Ulcus cruris venosum

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Ulcus cruris venosum

Ulcus cruris venosum

Chronische veneuze ziekten komen veel voor. Naarmate de ziekte vordert, kunnen spataderen en symptomen van chronische veneuze insufficiëntie ontstaan, die verminderde levenskwaliteit kunnen veroorzaken. Chronische veneuze ulcus cruris, een open wond aan het been, is de ernstigste uiting van deze aandoening.

Door verminderde doorstroming van het bloed in het been, kan het bloed niet snel genoeg naar het hart worden terug gepompt. Het bloed hoopt zich op in de aderen van het onderbeen en oefent druk uit op de aderwanden. Vocht hoopt zich op in de omringende weefsels, waardoor de benen zwellen. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid en het onderliggende weefsel belemmerd. Dit tekort kan op lange termijn leiden tot slecht genezende wonden, die bekend staan onder verschillende namen, waaronder been ulcer, veneuze been ulcer of open been (ulcus cruris).

Ulcus cruris venosum: waar moet u op letten

Veneuze insufficiëntie is de belangrijkste oorzaak van een ulcus cruris. Daarnaast kunnen diep veneuze trombose, arteriële insufficiëntie, diabetes mellitus, infecties, en andere minder voorkomende oorzaken voor een open been van invloed zijn op het ontstaan van een veneuze ulcus cruris. U moet een arts raadplegen en zo snel mogelijk een behandeling krijgen als u één van de volgende symptomen ervaart:

  • Een open wond;
  • Zwelling, krampen, een zwaar gevoel en een algemeen ongemakkelijk gevoel in de benen of enkels;
  • Spataderen;
  • Roodachtige, droge en jeukerige huid;
  • Verkleurde huid (rood, paars, bruin) die enigszins hard kan aanvoelt rond de ulcus cruris;
  • In het geval van een infectie: toegenomen pijn, onaangename geur, afscheiding uit de wond, roodheid en zwelling in het getroffen gebied.

 

Ulcus cruris venosum: oorzaken en risicofactoren

De volgende factoren dragen bij aan een hoger risico op het ontwikkelen van een veneuze ulcus cruris:

Behandelingsopties voor een ulcus cruris

Compressietherapie is een belangrijke deel van de behandeling van een veneuze ulcus cruris, naast opties binnen wondverzorging zoals de Cutimed producten. Het dragen van zwachtels of therapeutische elastische kousen verbetert de bloedtoevoer naar het hart en verbetert de kans op genezing significant. Bijvoorbeeld, JOBST UlcerCare is speciaal ontwikkeld als 2-in-1 ulcus cruris compressiesysteem om dit therapeutisch gunstige effect te geven. Het bestaat uit een liner om het verbandgaas op de wond op zijn plaats te houden en een kous om het medisch benodigde niveau van compressie te geven.
Indien u lijdt aan veneuze ulcus cruris, dan moet u ook voldoende bewegen om de bloedcirculatie te stimuleren door het activeren van de kuitspier als pomp voor het bloed. Als u overgewicht heeft, is gewichtsverlies ook aan te raden om het genezingsproces te bevorderen.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook