Compression socks for travelling

Reiscompressiekousen (JOBST Travel socks)

Risico op diep veneuze trombose (bloedstolsel in een ader) door reizen verminderen

Wanneer u lang uitgekeken heeft naar uw vakantie en een welverdiende pauze, is een diep veneuze trombose ontwikkelen tijdens het reizen het laatste wat u wilt! Helaas bestaat dit risico, omdat langdurig zitten tijdens het reizen met het vliegtuig, de auto, de trein of de bus een ware belasting voor uw benen kan zijn. Reistijden van meer dan vier uur zijn zwaar voor uw aderen, en nu lange-afstandsreizen steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

Gelukkig kunnen reiscompressiekousen helpen om de bloedsomloop in de benen te verbeteren en eventuele vochtophoping te verminderen. Reizen gebeurt vaak in een krappe ruimte met weinig bewegingsmogelijkheid en in het vliegtuig is er ook kans op dehydratie door de lage cabinedruk en de lage luchtvochtigheid. Dit is een uitdagende situatie voor uw aderen. Dergelijke omstandigheden kunnen de bloedstroom vertragen en problemen met de bloedcirculatie veroorzaken. Dit kan leiden tot een bloedstolsel in uw aderen; diep veneuze trombose (DVT). Dit kan snel een groot gezondheidsrisico vormen: een onbehandelde DVT kan in sommige gevallen een longembolie, een hartaanval of een beroerte als gevolg hebben. 

Wanneer u lange tijd gaat reizen, of lange tijd achtereen moet zitten, doet u er verstandig aan om een paar reiscompressiekousen, zoals de JOBST Travel Socks aan te schaffen. Reiscompressiekousen zijn een van de beste manieren om trombose te helpen voorkomen. U kunt letterlijk met een lichter gevoel aan uw vakantie beginnen.

Diep veneuze trombose tijdens een vlucht voorkomen

Trombose en reizen gaan helaas vaak samen. Er zijn gelukkig manieren om het risico op trombose tijdens het reizen te verminderen. Voor lange-afstandsreizigers is het van vitaal belang om veel water te drinken - vooral in het vliegtuig - en wanneer mogelijk op te staan en even rond te lopen. Door bijvoorbeeld in het vliegtuig een stoel aan het gangpad te kiezen, kunt u gemakkelijk opstaan en uw benen strekken. Wanneer u met de auto reist, stop dan elke 2 uur op plaatsen waar u even buiten kunt wandelen. U kunt ook uw kuitspieren bewegen tijdens het zitten, zoals door het op en neer bewegen van uw tenen of het maken van cirkelvormige bewegingen. Deze oefeningen werken bijzonder goed om trombose tijdens lange vluchten tegen te gaan.

Indien u op voorhand een risico loopt op diep veneuze trombose, helpen reiscompressiekousen uw benen te ontlasten en uw aderen te beschermen. U kunt een paar JOBST Travel Socks meenemen op elke lange-afstandsreis, maar u kunt ze ook net als normale sokken dragen. Wanneer u twijfelt over de conditie van uw aderen, of u verwacht een hoger risico op DVT op basis van een eventuele voorgechiedenis of recente klachten, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.