Diep veneuze trombose – Profylaxe

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Tromboseprofylaxe

Diep veneuze tromboseprofylaxe: wat zijn de preventieve maatregelen? 

Trombosepreventie noemen we ook wel tromboseprofylaxe. Het omvat behandelingen die bedoeld zijn om de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen te gaan. Deze preventieve maatregelen beginnen vaak net nadat iemand een operatie heeft ondergaan. Door het gebrek aan beweging na deze operatie, er een hoger risico is op het ontstaan van diepe veneuze trombose. Bovendien is DVT (diep veneuze trombose) vaak gelinkt aan vliegreizen, omdat een lange tijd in kleine ruimtes zitten zonder beweging de bloedstroom in de vaten negatief beïnvloedt.

Risicofactoren

Als u zich bewust bent van de vaak voorkomende risicofactoren en maatregelen neemt om deze te vermijden, bent u al op de goede weg om trombose te helpen voorkomen:

  • Gebrek aan beweging;
  • Irale anticonceptie;
  • Overgewicht/obesitas;
  • Roken;
  • Dehydratie;
  • Lange periodes van inactiviteit, liggend of zittend, zoals bij lange reizen (vooral langeafstandsvluchten) of tijdens een ziekenhuisverblijf.

 

Risicobeoordeling

Bij DVT profylaxe is het nuttig om te beginnen met een risico-evaluatie. Deze evaluatie houdt rekening met risicofactoren die gerelateerd zijn aan blootstelling (type chirurgische ingreep/trauma/acute ziekte en mate van immobiliteit) en aan dispositie (individuele geërfde en verworven factoren). Daarnaast beïnvloedt de gezondheidstoestand (ziekten zoals kanker, de leeftijd, dehydratie, obesitas, het VTE-risico en het risico op bloedingen) het persoonlijke risico voor de ontwikkeling van DVT.

Trombose voorkomen met trombose profylaxe

Er zijn meerdere manieren om trombose te voorkomen. Bijvoorbeeld door het dragen van therapeutische elastische kousen die zwelling in het weefsel verminderen en een betere doorbloeding bevorderen. Bij patiënten met een hoog risico – zoals gehospitaliseerde patiënten met een verhoogd risico op trombose die (ernstig) bloeden – worden therapeutische elastische kousen en tromboseprofylaxe met antistollingsmiddelen aanbevolen. Therapeutische elastische kousen worden vooral aanbevolen voor tromboseprofylaxe als antistollingsmiddelen niet blijken te werken.

Het gebruik van therapeutische elastische kousen wordt ook aanbevolen tijdens lange reizen, om DVT bij risicopatiënten te voorkomen. Dit is vooral doeltreffend in combinatie met regelmatige beweging tijdens de reis zoals door het gangpad lopen en beenoefeningen.

Een behandeling met medicatie is ook een veel voorkomende vorm van tromboseprofylaxe. Het gebruik van therapeutische elastische kousen en medicatie kan worden aangevuld met een eenvoudige techniek: uw benen boven het niveau van uw hart laten rusten. Na een operatie bijvoorbeeld neemt dit de druk van de benen weg en bevordert de bloedsomloop door het hele lichaam.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook