Compressietherapie: belangrijke feiten en voordelen

Jobst NL>Kennis>De principes van compressietherapie>Belangrijke feiten over compressietherpaie

Belangrijke feiten over compressietherpaie 

Compressietherapie speelt een centrale rol bij de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie en lymfatische aandoeningen. Het helpt twee belangrijke doelen te bereiken: het verminderen van vochtophoping (oedeem) en het verminderen van veneuze terugvloed en veneuze hypertensie. De term "compressie" verwijst naar druk die van buitenaf op de huid en het weefsel wordt uitgeoefend. Om deze druk uit te kunnen oefenen, worden speciale medische compressiekousen en -hulpmiddelen gebruikt. Deze producten bevorderen ook de toename van zuurstof in het weefsel wat het weefselherstel gunstig beïnvloedt en een positief effect heeft op wondgenezing. De huid en het weefsel worden minder belast en afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Hoe kan compressietherapie mij helpen om mijn klachten te verminderen?

Compressietherapie voor de benen wordt meestal ingevuld door het dragen van speciale medische compressiekousen - therapeutische elastische kousen genaamd. Deze bestaan in verschillende lengtes en stijlen, om aan de verscheidenheid aan aandoeningen, compressiebehoefte én aan uw persoonlijke wensen tegemoet te komen. Waarom zou u therapeutische elastische kousen dragen? Omdat ze helpen om de bloedstroom te normaliseren en ervoor zorgen dat de kleppen in uw aderen beter sluiten. Daarnaast verlichten ze ook veel voorkomende problemen zoals een zwaar of krampend gevoel. Ook kunnen therapeutische elastische kousen  helpen om vochtophoping (oedeem) in de benen, ontstaan door zwangerschap of door lange dagen van zitten of rechtop staan op het werk, te verminderen. Therapeutische elastische kousen zijn tevens een goede oplossing voor mensen die regelmatig lang vliegen of lang onderweg zijn: reiscompressiekousen zijn speciaal voor dit doel ontworpen.

 

 

Medische compressie voor lymfoedeem

Compressie-oplossingen, zoals die van JOBST, spelen ook een belangrijke rol in de behandeling van lymfoedeem. Lymfoedeem is een aandoening waarbij lymfevocht zich ophoopt in het onderhuids bindweefsel of in het lymfestelsel zelf. Door fysieke schade, zoals een operatie, of een (aangeboren) afwijking aan de lymfevaten, kan het lymfestelsel het vocht niet goed (meer) afvoeren. Dit veroorzaakt vochtophoping (oedeem) en ander ongemak in het getroffen ledemaat. Met compressietherapie wordt van buitenaf druk op het weefsel uitgeoefend, waardoor de interstitiële druk - de druk op de weefselvloeistof - wordt verhoogd, en wordt het vloeistoftransport in het lymfestelsel ondersteund. Hierdoor wordt nieuw oedeem tegengegaan, waardoor het volume en de vorm van het door lymfoedeem getroffen lichaamsdeel behouden blijft.

Vraag uw arts om meer informatie over het dragen van therapeutische elastische kousen. Uw arts geeft u graag gedetailleerd advies over hoe compressie kan worden uitgeoefend en over de verdere voordelen van compressietherapie.

Feit

De druk in de aders rondom de enkels is 7 keer hoger als u rechtop staat dan wanneer u ligt.
Bron: Klinke: Physiologie, Stuttgart 2010

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit kan u ook interesseren