Gezwollen benen

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Gezwollen benen

Gezwollen benen: oorzaken en preventie

Gezwollen benen of voeten worden veroorzaakt door een ophoping van vocht in het weefsel van de onderste ledematen, met als gevolg dat het bloed of het lymfevocht niet goed kan terugkeren naar het hart. Elke vorm van zwelling (ook oedeem genoemd) ontstaat als gevolg van een overbelasting van het lymfesysteem – omdat het lymfestelsel niet juist functioneert of omdat er te veel vocht aanwezig is om door een normaal lymfestelsel te worden verwerkt.

Gezwollen benen of voeten kunnen ontstaan als gevolg van verschillende gezondheidsproblemen, onder andere:

 • Lymfoedeem;
 • Chronische veneuze ziekte (inclusief spatader);
 • Zwangerschap;
 • Immobiliteit of afhankelijkheid (het niet bewegen van benen of de benen niet kunnen gebruiken voor een langere tijd).

Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Diep-veneuze trombose (DVT);
 • Posttrombotisch syndroom;
 • Ontstekingsziekten (artritis, dermatitis enz.);
 • Orgaandysfunctie (nieren, lever, schildklier enz.);
 • Congestief hartfalen;
 • Kanker;
 • Bepaalde medicatie.

Het is belangrijk dat er een grondig medische onderzoek wordt uitgevoerd om de juiste oorzaak van de zwelling vast te stellen, zodat de meest geschikte behandeling kan worden toegepast. In sommige gevallen zijn therapeutische elastische kousen mogelijk niet geschikt, of moeten ze worden gebruikt met toezicht van een gekwalificeerde zorgprofessional.Als opgezwollen benen of voeten worden veroorzaakt door lymfoedeem of chronische lymfatische en veneuze ziekten (inclusief spataderen), worden therapeutische elastische kousen algemeen aanbevolen als een effectieve behandeling. Therapeutische elastische kousen kunnen ook worden aanbevolen voor preventie of behandeling van gezwollen benen of voeten tijdens de zwangerschap

Therapeutische elastische kousen ondersteunen het veneuze en lymfatisch systeem. Ze herstellen de vorm van de ledematen en verbeteren de huidconditie door het bevorderen van het transport van bloed en lymfe naar het hart. JOBST therapeutische elastische kousen zijn ontworpen met graduele compressie. 

Dit betekent dat de hoogste druk wordt uitgeoefend rond de enkel, en dat er geleidelijk naar boven minder druk wordt uitgeoefend. Hierdoor bevorderen therapeutische elastische kousen het transport van het bloed en lymfevlocht naar het hart, wat zwelling en de daarmee gepaarde symptomen verminderd.

 

Andere tips bij de behandeling van gezwollen benen of voeten kunnen zijn:

Hoe JOBST producten kunnen helpen

JOBST biedt een uitgebreid assortiment aan producten voor de behandeling van gezwollen benen of voeten. Kijk verder voor meer informatie. 

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook