Wat is lymfoedeem?

Wat is lymfoedeem? 

Lymfoedeem is een term die wordt gebruikt om de ophoping van eiwitrijk vocht (lymfe) in een bepaald deel van het lichaam te beschrijven, met als gevolg een zwelling van het aangetaste gebied. Het lymfesystelsel bestaat uit een netwerk van lymfevaten, lymfeklieren en ander lymfeweefsel.  Het maakt deel uit van de bloedsomloop en het immuunsysteem, en is essentieel voor zowel het transport van lymfe en het immuunssyteenm. Lymfoedeem ontstaat ofwel omdat het lymfesysteem niet goed werkt, ofwel omdat er te veel vocht is voor een gezond lymfesystelsel om te verwerken.

 

Soorten lymfoedeem

Er zijn twee soorten lymfoedeem, primair en secundair.  Primair lymfoedeem treedt op als gevolg van een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel.  De symptomen kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd verschijnen.  Secundair lymfoedeem ontstaat door schade aan een voorheen intact lymfestelsel. Een veel voorkomende oorzaak van secundair lymfoedeem is kanker of de behandeling ervan.

 

Tekenen en symptomen van lymfoedeem

Lymfoedeem is niet gemakkelijk te diagnosticeren omdat de eerste symptomen soms pas na vele jaren optreden.  Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste diagnose en behandeling te starten.

 

 

De eerste tekenen van lymfoedeem zijn onder andere:

  • Zwaar gevoel, Gespannen huid;
  • Pijn in de getroffen zone;
  • Strakker zittende kleding of sieraden;
  • Zichtbare zwelling.

Diagnose van lymfoedeem

De diagnose van lymfoedeem moet worden gesteld door een arts of zorgprofessional die een gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd in de beoordeling van lymfoedeem en de behandeling ervan.  Vroegtijdige diagnose is essentieel om een tijdige behandeling mogelijk te maken.  Voorlichting over risicobeperking van lymfoedeem is belangrijk voor personen die risico lopen op het ontwikkelen van secundair lymfoedeem.

Zie ook Diagnose van lymfoedeem.

Stadia van lymfoedeem

Nadat de juiste diagnose is gesteld kan lymfoedeem worden ingedeeld in verschillende stadia.  Hoewel er internationaal verschillende indelingssystemen worden gebruikt, wordt het lymfesysteem van de International Society of Lymphology (ISL) vaak gebruikt, zoals aangegeven in de onderstaande tabel, die is aangepast aan het Lymphedema Framework, 2006.

Behandeling van lymfoedeem

Hoewel lymfoedeem een chronische aandoening is die op dit moment niet genezen kan worden, zijn er veel behandelingsmogelijkheden. Behandelplannen moeten holistisch, multidisciplinair en gecoördineerd zijn.  Het doel van de behandeling van lymfoedeem is het optimaliseren van de lymfeflow, het verminderen van de zwelling (en dit zo behouden) ende huidtoestand verbeteren. Als deze doelen worden bereikt, zal ook het risico op cellulitis (ook wel erysipelas genoemd) afnemen.

 

Terwijl mild lymfoedeem kan worden behandeld met lichaamsbeweging, huidverzorging en compressiekousen, kan voor progressiever lymfoedeem een complexe decongestieve therapie (CDT) nodig zijn.  CDT wordt beschouwd als de 'gouden standaard' voor de behandeling van lymfoedeem en bestaat uit een reducerende fase, gevolgd door een onderhoudsfase. 

CDT bestaat uit een combinatie van:

 

Aanvullende behandelingen kunnen bestaan uit intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC), lasertherapie of lymfetaping. Voor de behandeling van lymfoedeem zijn ook een aantal chirurgische ingrepen beschikbaar, die allemaal langdurige postoperatieve compressietherapie vereisen.

Ontdek onze producten voor lymfoedeem

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook