MAAK KENNIS MET PAOLA

Paola laat zich niet tegenhouden door lipoedeem

Toen Paola in de puberteit terechtkwam, begon het vetweefsel in haar benen zonder verklaring toe te nemen. Ondanks talloze doktersbezoeken en aanpassingen aan haar levensstijl bleef een diagnose jarenlang uit. Op 35-jarige leeftijd kreeg Paola de diagnose lipoedeem. Dankzij dit nieuwe gevoel van begrip besloot Paola zich niet langer te laten beperken door haar aandoening. Lees hieronder haar inspirerende verhaal.*

*Dit is een persoonlijk verhaal van de patiënte en weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de kennis van JOBST of de huidige stand van de wetenschap. Vraag altijd advies aan een zorgverlener als je symptomen ervaart.

"Ik schaamde me, omdat ik het gevoel had er geen controle over te hebben."

Jarenlang kon Paola geen verklaring vinden voor de vetophoping in haar benen, waardoor ze zich schaamde en het gevoel had ze te moeten verbergen. De onrealistische schoonheidsidealen in tijdschriften en op tv maakten het alleen maar erger. Toen Paola eindelijk de diagnose lipoedeem kreeg, was dat een opluchting. Ze voelde dat ze de controle weer terughad en ze voelde zich niet langer alleen. Ze sloot zich aan bij online community's, begon compressiekousen te dragen en zocht professionele hulp. Vandaag pleit ze voor meer vertegenwoordiging en bekendmaking, zodat andere patiënten ook van zich laten horen en de steun krijgen die ze nodig hebben.

Paola draagt JOBST® Confidence.

De juiste diagnose krijgen

Als je symptomen herkent die lijken op die van Paola, vraag dan advies aan een zorgverlener om de juiste behandeling te starten. Intussen vind je hier nuttige informatie over de aandoening en de mogelijke behandeling ervan.

"Ik zit in een fase waarin ik genezing zoek en deel wil uitmaken van de verandering die ik in de wereld wil zien."

Paola, wat zijn de symptomen van lipoedeem?

"In mijn tienerjaren begon mijn been uit het niets op te zwellen. Ik schaamde me, omdat ik het gevoel had er geen controle over te hebben. Ik had het gevoel dat mijn lichaam niet meer van mij was en dat mijn benen niet bij de rest van mijn lichaam hoorden. Mijn benen waren meestal zwaar en pijnlijk. Het is een beetje alsof je met zandzakken rondloopt. In mijn geval treft lipoedeem in mindere mate ook mijn armen, maar de pijn zit vooral in de benen. In de loop van de dag ontstaan er enkele pijnpunten die uitgroeien tot een pulserende pijn in je benen."

Hoe ben je achter je aandoening gekomen?

"Heel lang wist ik niet wat er met mijn benen aan de hand was. Bij verschillende artsen kreeg ik te horen dat het misschien gewoon mijn lichaamsbouw was. Tijdens de eerste lockdown in 2020 was ik wat aan het scrollen op Instagram toen ik ineens een foto van een vrouw zag wiens benen eruitzagen zoals de mijne. Toen ik haar profiel bekeek, ontdekte ik dat ze leed aan lipoedeem. Dat was de eerste keer dat ik erover hoorde."

Hoe houd je je aandoening onder controle?

"Ik vind dat compressie heel bevrijdend is als het goed zit. Het simuleert het gevoel van in het water liggen, waarbij je been bij elkaar wordt gehouden en waardoor je in staat bent te leven zonder aan je aandoening te denken. Je doet gewoon wat je wilt doen zonder aan je benen te denken. Dat is een geweldig gevoel."

Wat vond je van het synchroonzwemmen?

"Deelnemen aan deze ervaring brengt me ver uit mijn comfortzone. Ik heb mijn lichaam heel lang verborgen gehouden en zit nu in een fase waarin ik genezing zoek en deel wil uitmaken van de verandering die ik in de wereld wil zien."

Benieuwd naar meer verhalen?

Ontdek ons JOBST-productassortiment

Reset de filter
1- of producten