Diepe Veneuze Trombose

Jobst NL>Diagnose>Diagnosis>Diepe Veneuze Trombose

Wat is DVT? Diepe veneuze trombose uitgelegd

Diepe veneuze trombose (DVT) wordt veroorzaakt door de vorming van een bloedstolsel (trombus) in de diepe aderen van het been. Het precieze aantal mensen dat last heeft van DVT en LE (longembolie) is onbekend, hoewel in de Verenigde Staten elk jaar wel 900.000 mensen kunnen worden getroffen (1 tot 2 per 1.000).
DVT treedt op wanneer een bloedstolsel (trombus) wordt gevormd in één of meer van de diepe aderen in het lichaam, meestal in de benen, lies of armen. Het kan zwelling en pijn in het been veroorzaken, hoewel er vaak geen symptomen zijn, en kan op de lange termijn gevolgen hebben.

Bloedstolsels zijn gevaarlijk omdat ze kunnen afbreken en  met de bloedstroom meegevoerd kunnen worden naar het hart of de longen, waar ze grote bloedvaten kunnen blokkeren en een mogelijk fatale longembolie kunnen veroorzaken.

Symptomen van diepe veneuze trombose

De typische symptomen van diepe veneuze trombose zijn:

  • Pijn, zwelling en gevoeligheid in een been (meestal uw kuit);
  • Een zware pijn in het getroffen gebied;
  • Warme huid in het gebied van het stolsel;
  • Rode huid, met name aan de achterkant van het been, onder de knie;
  • DVT kan echter vaak optreden zonder dat er duidelijke symptomen zijn.

Het post-trombotisch syndroom (PTS) wordt ook gekenmerkt door zwellingen, pijn,verkleuring en schilfering van het getroffen ledemaat en kan leiden tot de ontwikkeling van ulcus cruris.

DVT-symptomen aan het been kunnen optreden tijdens langeafstandsvluchten. Factoren zijn de lage druk in het vliegtuig die het stagneren van het bloed in de aderen bevordert en de lage luchtvochtigheid die ervoor zorgt dat een groot deel van het lichaamsvocht verdampt. Als gevolg wordt het bloed nog dikker, waardoor de kans op bloedstolsels toeneemt. 

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert u misschien ook